Βασίλειος Χριστόπουλος

Ο Βασίλειος Χριστόπουλος είναι επίκουρος καθηγητής (Assistant Professor) στο τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής (Bioengineering) του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (University of California Riverside, profiles.ucr.edu/app/home/profile/christov), επισκέπτης καθηγητής (Visiting Professor) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (California Institute of Technology, Caltech) και κλινικός επίκουρος Καθηγητής (Adjunct Clinical Assistant Professor) στο τμήμα Νευροχειρουργικής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας (Keck School of Medicine, University of Southern California, USC).

 

Aποφοίτησε από την σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης το 2002. To 2003 έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στα Συστήματα Παράγωγης από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Την ίδια χρόνια έγινε δεκτός από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών (Computer Science).  Έλαβε μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης (MSc) στην Ρομποτική το 2005, και Διδακτορικό δίπλωμα (PhD) στις Νευροεπιστήμες (Neuroscience) με ειδίκευση στην Γνωσιακή Επιστήμη (Cognitive Science) το 2010. Εργάστηκε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής (2010-2017) στο τμήμα Bιολογίας και Bιολογικής Mηχανικήs στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech), και ως Διευθυντής Νευροτεχνολογιας (Director of Neurotechnology) στο Κέντρο Διεπαφής Εγκεφάλου – Μηχανής (T&C Chen Brain Machine Interface, Caltech) (http://www.vis.caltech.edu/Chen_Center)

 

Είναι Διευθυντής του εργαστηρίου Systems Neural Engineering Laboratory (SNEL) και τα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την κατανόηση των μηχανισμών μάθησης και μηχανικού ελέγχου του ανθρωπίνου εγκέφαλο και του εγκεφάλου των πρωτευόντων θηλαστικών (πιθήκων), με σκοπό την ανάπτυξη θεραπειών για την αντιμετώπιση νευρολογικών και ψυχιατρικών νοσημάτων. Μεγάλο μέρος της ερευνάς του εστιάζεται στην ανάπτυξη  νευρο-τεχνολογιών που επιτρέπουν σε ασθενείς με σοβαρά κινητικά προβλήματα (π.χ., τετραπληγία, αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση) να ελέγξουν εξωτερικές συσκευές, όπως ρομποτικούς βραχίονες, χρησιμοποιώντας μόνο την σκέψη τους.